parametr m
misio: Jakie warunki podać w zadaniu?
| | 1 | | 1 | |
Dane jest równanie x2+(2m+1)x−3m2− |
| m + |
| =0. Wyznacz zbiór wszystkich wartości |
| | 2 | | 4 | |
parametru m, dla których to równanie ma dokładnie dwa różne rozwiązania mniejsze od 4.
W odpowiedziach podali tak
Δ>0 no to rozumiem
f(4)>0 tego nie rozumiem do końca dlaczego
oraz jeszcze jakieś x
w<4, co to jest to x
w.
Może ktoś pomóc?
2 cze 15:47
fil: bardzo dobrze podali
2 cze 15:48
fil:

f(4) > 0 przy a > 0 i Δ > 0 daje ci dwie mozliwosci
2 cze 15:50
fil: aha
2 cze 15:50
Jerzy:

x
w , to odcieta wierzcholka paraboli. Popatrz teraz na rysunek, widzisz dlaczego takie watunki
?
2 cze 15:51
Chorus : Dzięki
f(4)>0
xw<4
mamy pewność że x2 znajdujące się między nimi jest mniejsze od 4, tak?
Tak w ogóle, w tym przypadku mamy pewność że a ≠ 0 , czy trzeba to koniecznie napisać
egzaminatorowi?
2 cze 16:03
fil: w tym przpadku a = 1
2 cze 16:05
misio: | | 1 | | 1 | |
czyli xw to −3m2− |
| m+ |
| ? |
| | 2 | | 4 | |
jeszczenie rozumiem tego f(4)>0
nigdy nie spotkałem się z takimi warunkami dlatego pytam
2 cze 16:06
misio: Dlaczego jest f(4)<0 a w zadaniu jest mowa, że oba pierwiastki są mniejsze od 4?
2 cze 16:08
Chorus : miejsce zerowe ma być mniejsze od 4
2 cze 16:09
misio: i nie mogę zrobić tego RĘCZNIE? W sensie, że zapiszę x1 i x2 i po kolei napiszę, że większe od
4? Bo tak zrobiłem i wyszło mi źle
2 cze 16:09
Jerzy:
Gdyby w tym zadaniu f(4) byłoby ujemme i xw < 4, to jeden z pierwiastków byłby większy od 4
(patrz rysunek)
2 cze 16:10
Chorus :
2 cze 16:10
misio: Czyli to xw to jest to równanie kwadratowe co napisałem wyżej?
2 cze 16:11
Chorus : argument dla wierzchołka
2 cze 16:13
Jerzy:
xw do współrzędna x wierzchołka paraboli.
2 cze 16:14
misio: Dzięki, już rozumiem. Ale dlaczego wybranie warunków:
x1<4
x2<4
Δ>0
jest gorszym pomysłem? Niepełne są te warunki?
2 cze 16:25
fil: Ze wzgledu na obliczenia
2 cze 16:26
misio: Mam jeszcze pytanie. Bo dosłownie teraz dowiedziałem się o takich warunkach. Macie może jeszcze
inne przykłady zadań z parametrem gdzie są jakieś podobne, nietypowe warunki do zadania?
2 cze 21:06
Jerzy:
A gdzie widzisz nietypowe warunki w tym zadaniu ?
2 cze 21:22
Jerzy:
Masz: Dla jakiego a funkcja y = −x2 + a przyjmuje tylko wartości dodatnie.
2 cze 21:25
misio: dla a>x2
2 cze 21:29
ICSP: Δ < 0
2 cze 21:31
misio: A no tak, żeby nie było miejsc zerowych. To wszystkie warunki?
2 cze 21:34
ICSP: to teraz ja:
Podać warunki na to aby wielomian
w(x) = ax2 + bx + c
miał dwa pierwiastki takie, że jeden należy do przedziału
(d ; e)
a drugi należy do przedziału
(f ; g)
gdzie te przedziały są rozłączne.
2 cze 21:34
Jerzy:
@ICSP, to chyba żart.
2 cze 21:34
ICSP: aa tam jest minus ^^
no to limx → ∞ f(x) = −∞
więc ta funkcja nigdy nie przyjmie wartości dodatnich ^^
2 cze 21:35
ICSP: tylko dodatnich*
2 cze 21:36
Jerzy:
@ICSP, pytanie dotyczyło wpisu 21:41. Takie a nie istnieje.
2 cze 21:37
Jerzy:
Ano właśnie.
2 cze 21:38
ICSP: Już naprawiłem o 21:35
2 cze 21:38
Jerzy:
Skup się @misio , y = −x2 + a nigdy nie będzie przyjmowała tylko wartości dodatnich.
2 cze 21:40
misio: No trochę mnie zmyliło, bo ramiona paraboli są w dół, dlatego m musiałoby być większe od x2,
m∊∅
Proszę o jeszcze jakieś fajne.
Bo ja znam tylko takie zadanie gdzie trzeba dać, że
Δ>0
x1x2>0
x1+x2>0
2 cze 21:42
Jerzy:
A kiedy y = x2 + a przyjmuje tylko wartości ujemne ?
2 cze 21:44
misio: Nie przyjmuje nigdy tylko wartości ujemnych.
Bo limx→∞ f(x)=+∞
2 cze 21:47
misio:
2 cze 21:47
misio: Przepraszam, ale jakie warun ki miałaby funkcja podana w temacie, jeżeli
a < 0
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których to równanie f(x) = ax
2+bx+c ma
dokładnie dwa różne rozwiązania
większe od 4
nie byłoby takich chyba bo a<0 i jak tu dać warunek, że f(4)<0 f(4)>0
2 cze 22:53
ICSP: narysuj sobie przykładową funkcję która spełnia twoje wytyczne i spróbuj samodzielnie wyznaczyć
warunki.
To nie jest trudne.
2 cze 23:21
Szkolniak: (x1>4 ∧ x2>4) ⇔ (x1−4>0 ∧ x2−4>0) ⇔ ( (x1−4)(x2−4)>0 ∧ x1−4+x2−4>0 ) ⇔
⇔ ( x1x2−4(x1+x2)+16>0 ∧ (x1+x2)−8>0) + wzory Viete'a
2 cze 23:39
misio:

ICSP warunki o których pomyślałem dla takiej funkcji to:
Δ>0
x
w>4
y
w>0
f(4) tego raczej nie mogę użyć
@Szkolniak bardzo fajnie rozpisane. Nawet nie pomyślałem, że można tak rozpisać ten 3 nawias z
2 nawiasu, pomysłowe.
2 cze 23:46
Szkolniak: Ja w zadaniach tego typu zawsze korzystam z tego co napisałem − dosyć łatwo i szybko się to
nawet rozpisuje i wyprowadza, więc bez problemu

Nie trzeba też wtedy martwić się o ujemność czy dodatniość współczynnika przy 'x
2', w
przeciwieństwie właśnie do takiej graficznej metody, gdzie warunki trzeba ułożyć odpowiednio
do znaku.
2 cze 23:52
misio: Masz może jakieś fajne trudne zadania żebym sobie mógł to przećwiczyć? Bardzo proszę
2 cze 23:55
Szkolniak: Z takim właśnie poleceniem − większe lub mniejsze od danej liczby czy ogólnie kwadratowe z
parametrem?
3 cze 00:06
misio: Może być jedno takie wieksze/mniejsze i jak masz jakieś trudne to poproszę. Ja tylko
rozwiązywałem gdy w zadaniu było...„oba pierwiastki dodatnie”. Chodzi mi o to żeby poćwiczyć
sobie te warunki w zadaniu, bo dzisiaj się dowiedziałem o takim jak mówicie a zaraz matura

//
Jak możesz to podaj, zrobię je jutro z rana bo muszę już iść spać.
3 cze 00:11
Szkolniak: Nie wiem jakie są dla Ciebie trudne, ale może takie:
1) Dla jakich wartości parametru m równanie mx2+2x+m−2=0 ma dwa różne
pierwiastki mniejsze od 1?
2) Dla jakich wartości parametru m równanie x4+mx2+1=0 ma cztery różne pierwiastki?
3) Dla jakich wartości parametru m równanie x2−2m|x|+3m−2=0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste?
3 cze 00:21
misio: 1)
Jeżeli a>0, to warunki:
f(1)>0
xw<1
Δ>0
Wychodzi m ∊ ( 0 ; 1 + √2 )
Jeżeli a<0, to warunki:
f(1)<0
xw<1
Δ>0
Wychodzi m ∊ ∅
więc odpowiedź m ∊ ( 0 ; 1 + √2 )
3 cze 13:25
Jerzy:
Merytorycznie jest OK. Rachunkowo nie liczyłem.
3 cze 13:38
misio: W desmosie mi pokazuje okej, jak wpisywałem np za m 0.01 albo 1+√2.
Teraz 2)
x4+mx2+1 = 0 4 rozwiązania
x2=t ; t ≥ 0
t2+mt+1 = 0
Δt=m2−4
Warunki: hmm no tu mam trochę problem
Δt > 0
m∊( −∞ ; −2 ) ∪ ( 2 ; ∞ )
t1 i t2 > 0 ⇒ t1t2>0 i t1+t2>0
m < 2 z tego wychodzi
No to mam już warunki mówiące, że funkcja ze zmienną t będzie miała dwa pierwiastki dodatnie,
ale nie udowadnia mi to, że jeden z tych czterech pierwiastków funkcji ze zmienną x nie będzie
równy drugiemu.
3 cze 13:46
Jerzy:
Nie ma takiej obawy, bo t1 ≠ t2
3 cze 13:51
misio: No faktycznie, dzięki
Jeszcze 3)
x
2−2m|x|+3m−2 = 0
x
2−2m+3m−1=0 lub x
2+2mx+3m−1=0
Δ=0 dla obu tych równań, wtedy każde z nich będzie miało jedno rozwiązanie. Co daje dwa
rozwiązania do wyjściowego równania.
Wychodzi że dla obu m wynosi
To są rozwiązania. Czy jeszcze trzeba uwzględnić, że rozwiązania są różne?
W takim razie, wzór na x
o
m≠0
Dobrze myślę?
3 cze 14:36
Jerzy:
Nie tak. x2 = |x|2 , czyli podstawiasz: |x| = t i t > 0
3 cze 14:41
Jerzy:
t2 − 2mt + 3m − 2 = 0 musi mieć jedno dodatnie rozwiązanie
3 cze 14:46
3 cze 16:49