Proste i okrąg
Maturzysta:

Wyznacz równianie okręgów o promieniu długości 1 stycznych do prostych o równaniach y=0 i
y=3/4x−0
W takim rysunku widzę, że będą 4 okręgi, ale nie mam pojęcia co zrobić najpierw.
2 cze 15:19
Maturzysta: | 3 | |
Druga prosta ma równanie y= |
| x |
| 4 | |
2 cze 15:20
fil:
Wspolrzedne okregu − S = (x, y)
| 3 | |
Odleglosc punktu S od prostej y = |
| x = odleglosc punktu S od osi OX = 1 − wtedy dostajesz |
| 4 | |
ze y = 1 v y = −1 i podstawiasz do pierwszego rownanie pierw y = 1 pozniej y = −1
2 cze 15:35
fil: Mniej wiecej:
|y| = 1
2 cze 15:36
Maturzysta: Okej, dzięki za wskazówki Fil
2 cze 15:39