Wyznacz parametr a prostej stycznej do okregu x^{2}+4x+y{2}-6y+4=0
Lukasz: Wyznacz parametr a prostej. Hej potrzebuje pomocy. Nie wiem co źle robię i już nic nie wymyśle.
Pewnie jakoś źle coś wymyśliłlem.
2x−y+a=0
dla którego prosta jest styczna do okregu
x2+4x+y2−6y+4=0
r=3 S(−2,3)
y=2x+a
Prosta przechodząca przez środek, prostopadła do danej prostej: y=−12x+2
odległość środka od punktu styczności: 32=(−2−x)2+(3−[−12x+2])2 => 4=(5/4x)2 +
5x |*4
5x2+20x−16=0 x1 = −10−6√5/5 x2 = −10+6√5/5
biorę w układ równań dwie proste żeby wyznaczyć a
y=−1/2x+2
y=2x+a
−−−−−−−−−−−
a=−52x+2
Podstawiam obydwa X'y
a1=5+3√5
a2=5−3√5
Odpowiedź jest :
a1 = 3√5+7
a2 = −3√5+7
2 cze 14:57
Jerzy:
Wylicz y z pierwszego równania i podstaw do równania okręgu. Teraz nałóż warunek Δ = 0 i po
zadaniu.
2 cze 15:10
Jerzy:
Inna metoda. Odległość środka okregu od stycznej musi być równa promieniowi.
2 cze 15:21
Lukasz: no to po podstawieniu y z pierwszego równania do równania okręgu mam
x2+4x+4+14x+x+1=9
x2+214x−4=0
x2+21x−16=0
Δ=697
2 cze 16:39
getin:
minimalny błąd masz, zamiast x2+4x+4+14x+x+1=9
powinieneś mieć x2+4x+4+14x2+x+1=9
2 cze 17:01
Lukasz: Faktycznie, dzięki za zauważenie

Ale ogólnie to wynik wychodzi i tak taki sam jak mi
wychodził czyli a1 = 3√5+7
a2 = −3√5+7
Zrobiłem to zadanie bo zobaczyłem na podobnym przykładzie jak to zrobić.
I rzeczywiście trzeba podstawić y w równanie, tyle że nie tak jak ja to robiłem z zamienionym
a=−5/2x+2
tylko odrazu taki jaki byl y=2x+a
i wchodzimy w delty 2 i mamy wynik
2 cze 17:05