x1= −1, x2=4
oraz punkt P= (6,4) −> ALE NIE JEST TO WIERZCHOŁEK PARABOLI.. leży on na prawym ramieniu.
jak wyznaczyć a,b,c z takich informacji
proszę o pomoc
| −b | ||
3 = | ||
| a |
| 2 | ||
a = | ||
| 7 |
| −6 | ||
b = | ||
| 7 |
| 8 | ||
c = − | ||
| 7 |
Postać iloczynowa :
f(x) = a(x+1)(x−4)
Podstawiając współrzędne punktu P = (6;4)
| 2 | ||
4 = a*7*2 ⇒ a = | ||
| 7 |
| 2 | 2 | 6 | 8 | |||||
f(x) = | (x2 − 3x − 4) = | x2 − | x − | |||||
| 7 | 7 | 7 | 7 |
Dzięki
Gospodarz chce siatką długości 12m wygrodzić na podwórku prostokątny wybieg dla psa
przylegajacym jednym bokiem do budynku . Jkie wymiary powinien mieć ten wybieg, aby jego pole
powierzchni było największe Oblicz powieszchnie tego największego wybjegu
I teraz 2x+y=12
P(x,y)=x*y i teraz y=12−2x podstawiasz i liczysz (zwróć uwagę ,że będzie to f kwadratowa i
gdzie ma max?)
Gospodarz chce siatką długości 12m wygrodzić na podwórku prostokątny wybieg dla psa
przylegajacym jednym bokiem do budynku . Jkie wymiary powinien mieć ten wybieg, aby jego pole
powierzchni było największe Oblicz powieszchnie tego największego wybjegu
(badanie trujmianu kwadratowego− zadania optymalizacyjne Dziękuje.