Jak to zadanie zrobić wzorem herona?
jacus:
Punkt D leży na boku AB trójkąta ABC oraz |AC|=16, |AD|=6, |CD|=14 i |BC|=|BD|. Oblicz obwód
trójkąta ABC.
Jak to zadanie zrobić wzorem herona? (da się)
P=
√(11+x)(11−16)(11−(6+x))(11−x)
Nie ma chyba sensu dalej tego liczyć. Mógłby ktoś podpowiedzieć?
Inne sposoby rozwiązania znam, chodzi mi tutaj o herona konkretnie.
2 cze 14:02
fil: a co ci da ten heron tutaj?
2 cze 14:06
jacus: No właśnie nie wiem, dlatego chciałbym się dowiedzieć. Wiem, że na 100% da się go tu zastosować
i rozwiązać to zadanie w 3 minuty.
2 cze 14:08
fil: Z innego sposobu da sie w 2 min
2 cze 14:09
jacus: Wiem o tym.
Znalazłem komentarz jak wykorzystać wzór herona:
Masz 3 boki trójkąta ADC, więc możesz obliczyć jego pole P=24√3. Podstawiasz do wzoru 1/2 * a
* h, gdzie a=6 (podstawa trójkąta). Wychodzi Ci wysokość i ta wysokość jest jednocześnie
wysokością trójkąta ABC. Rysujesz sobie wysokość padającą na podstawę AB z punktu C i
oznaczasz ten punkt np literą E. z pitagorasa liczysz odcinek AE i on wychodzi 8, zatem
długość DB to x−2. No i pitagoras x2 = h2 + (x−2)2 i masz x ładnie.
Skąd niby wiadomo, że te dwa trójkąty mają tą samą wysokość?
2 cze 14:26
fil:
2 cze 14:28
jacus: Przecież ja obliczyłem wysokość tego trójkąta po prawo który ma boki 14, 16, 6, tak? Więc ta
zaznaczona wysokość to nie jest jego, a całego trójkąta ABC.
2 cze 14:36
Mila:

|DB|=a
1) P
ΔADC=24
√3
h=8
√3
2) W ΔAEC: 16
2=|AE|
2+(8
√3)
2
256−192=|AE|
2
|AE|=8
|DE|=8−6=2
3) W ΔCEB:
a
2=h
2+|EB|
2
a
2=(8
√3)
2+(a−2)
2
a
2=192+a
2−4a+4
196=4a
a=49
==============
II sposób−
W ADC z tw. cosinusów
16
2=6
2+14
2−2*6*14*cosα
W ΔCDB z tw. cosinusów:
|CB|
2=|CD|
2+DB|
2−2*|CD|*|BD|*cos(180−α)⇔
196=4a
a=49
obw
ΔABC=...
====
2 cze 16:28