Rozwiązać równania rekurencyjne:
klm: a n =7an−1 − 10an−2 + 3n z warunkami początkowymi a0 = a1 = 1
równanie jednorodne rozwiązałem 2 i 5 to rozwiazania. mam problem z niejednorodnym.
podstawiłem do równania postać f wykładniczej an=ABn
A3n=7A3n−1−10A3n−2+3n
nie wiem co z tym dalej zrobic.
2 cze 12:13
wredulus_pospolitus:
A3n = A*9*3n−2
7A3n−1 = A*21*3{n−2
3n = 9*3n−2
rozwiązujesz
2 cze 13:36
klm: doszedłem do takiego czegoś:
c1 2n+c2 5n−3n+2 /2
2 cze 13:39
klm: jak obliczyc teraz c1 i c2?
2 cze 13:39
Mila:
(*) a
n =7a
n−1 − 10a
n−2 + 3
n
1) Równanie charakterystyczne:
x
2−7x+10=0
x=2 lub x=5
2) a
n(1)=A*2
n+B*5
n
3) a
n(2)=C*3
n
Podstawiamy do (*)
C*3
n=7*C*3
n−1−10*3
n−2+3
n
| | 1 | | 1 | |
C*3n−7* |
| *3n+10* |
| *3n=3n /:3n |
| | 3 | | 9 | |
wyznaczamy wartości A i B korzystając z warunków początkowych
| | 27 | | 29 | |
a1=1=2A+5B− |
| ⇔2A+5B= |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 13 | | 7 | | 9 | |
an= |
| *2n+ |
| *5n− |
| *3n |
| | 3 | | 6 | | 2 | |
| | 13 | | 7 | | 1 | |
an= |
| *2n+ |
| *5n− |
| *3n+2 |
| | 3 | | 6 | | 2 | |
======================
2 cze 15:47
Mariusz:
Funkcja tworząca byłaby wygodniejsza
a jeśli już musisz rozwiązywać najpierw jednorodne
a później szukać rozwiązania szczególnego równania niejednorodnego to
proponuję abyś
Równanie jednorodne przekształcił w układ równań
i rozwiązał go np potęgując macierz
a rozwiązanie szczególne znalazł metodą uzmienniania stałych
Metoda którą zaproponowałem jest analogiczna do tej używanej
podczas rozwiązywania liniowych równań różniczkowych
O uzmiennianiu stałych masz tu
http://www-users.mat.uni.torun.pl/~much/RR/REKUR_2_liniowe_13xi2006.pdf
Jak przekształcić równanie w układ równań
a
n =7a
n−1 − 10a
n−2
a
n =7a
n−1 − 10b
n−1
b
n=a
n−1
Do potęgowania macierzy przydatny będzie jakiś rozkład macierzy
3 cze 10:07