pomoc
smola: W pewnej grupie 32 uczniów zdaje maturę z matematyki, 15 z geografii i 18 z fizyki. Ilu jest
uczniów w tej grupie, jeżeli każdy z nich
zdaje maturę przynajmniej z jednego z przedmiotów, nikt nie zdaje
matury z wszystkich z trzech przedmiotów, 12 uczniów zdaje matematykę i fizykę, 10 matematykę i
geografię, a 3 fizykę i geografię.
2 cze 09:13
hof:
Matematyke i fizyke zadje (12)
Matematyke i geografie zdaje (10)
Geografie i fizyke zdaje (3)
3+10+12=25 tyle osób zdaje po dwa przedmioty
matemayke łacznie zdaje 32 uczniów
32 −12−10=10 tyle osób zdaje TYLKO matematyke
Geo zdaje 15 osób
15−10−3=2 tyle osób zdaje TYLKO geo
Fizyke zdaje 18 osób
18−12−3=3 tyle osób zdaje TYLKO fizyke
osoby ktore zdaja 3 przedmioty = 0
osoby ktore zdaja 2 przedmioty = 3+10+12=25
osoby ktore zdaja 1 przedmiot =10 + 2 + 3 =15
Łacznie w te grupie jest 0+25+15=40 osób.
2 cze 09:29
B2: Pyt. pomocnicze: ilu uczniów zda fizykę a ilu geografię? oszacuj ich stosunek wagowy
2 cze 09:48