wykaż podzielność przez 7
hiPISter: wykaż że liczba 2+23+25+27+ ... + 22021 jest podzielna przez 7. Próbowałem wyłączać 1+22
przed nawias ale to nic nie dało, proszę o wytłumaczenie ^^
2 cze 01:16
Eta:
(2+23+25)+(27+29+211) +...... +(22017+22019+22021)=
=2(1+4+16)+27(1+4+16)+....+22017(1+4+16)= 21(........)
2 cze 01:28
mejzinho99: no patrz, a myślałem że nie mogę tak zrobić, thanks
2 cze 01:34
hiPISter : Dzięki wielkie za rozwiązanie!
2 cze 01:34
Eta:
Jeszcze wypadałoby uzasadnić, czy jest skończona liczba takich trójek do grupowania
Dasz radę ?
2 cze 01:37
Eta:
To dokończę

wszystkich wyrazów w tej sumie jest:
| 2021−1 | |
| +1 = 1011 wyrazów |
| 2 | |
1011 −− jest podzielne przez 3
zatem : da się wszystkie wyrazy pogrupować po 3 wyrazy
2 cze 01:58