Równania z parametrem
K0s: Witam Pomocy.
1.
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x) = √x2+4mx+3m2 są wszystkie liczby
rzeczywiste.
2.Dane jest równanie (m−2)x2+2mx+3=0 . Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania są
mniejsze od 1.
1 cze 22:10
janusz: 1. g(x)=x2+4mx+3m2
Δ>=0
1 cze 22:13
K0s: Tyle wiem , tylko jak liczę dalej
Delta wychodzi 4m2
i co z tym dalej.
1 cze 22:15
ABC:
wszędzie janusze którzy specjalnie wprowadzają w błąd
1 cze 22:24
ICSP: x2 + 4mx + 3m2 = x2 + mx + 3mx + 3m2 = x(x+m) + 3m(x+m) = (x+m)(x + 3m)
będzie zawsze większe lub równe 0 gdy m = 3m ⇒ m = 0
1 cze 22:27