Zadania
RubikSon: 1) Wykazać, że dla dowolnej liczby całkowitej dodatniej n zachodzi nierówność:
| | 2 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n++( |
| )n≥ |
| . |
| | 3 | | 3 | | 2n−1 | |
| | 1 | |
Próbowałem tutaj wyciągnąć najpierw ( |
| )n przed nawias, lecz nie widziałem przyszłości |
| | 3 | |
dla tego rozwiązania. Innym razem użyłem indukcji, lecz tak samo. Czy zna ktoś jakieś zwięzłe
rozwiązanie?
2) Z cyfr {0, 2, 4, 6} tworzymy liczbę 4−cyfrową, w której cyfry się nie powtarzają. Czy
możliwe
jest stworzenie takiej liczby, która byłaby kwadratem, sześcianem, lub wyższą potęgą liczby
całkowitej?
Tutaj chciałem na piechotę wyznaczyć wszystkie możliwe liczby i po rozkładzie na czynniki
pokazać, że nie istnieją, ale pomyślałem, że istnieje jakiś sensowny sposób, aby bardziej to
ogólnikowo rozwiązać.
3) Rozwiązać równanie:
Tutaj przeniosłem 4x na drugą stronę, podniosłem całe równanie do kwadratu i wyszło równanie
czwartego stopnia, które ciężko jest rozwiązać. Zauważyłem, że za x można wstawić y/2
upraszczając równanie, lecz nadal trudno go rozwiązać(pamiętałem o dziedzinie).
4)Udowodnij, że ciąg a
n = sin(n
2) nie posiada granicy. Tutaj kompletnie nic nie znalazłem
ciekawego, co mogło pomóc w rozwiązaniu tego zadania.
1 cze 20:55
RubikSon: Pomógłby ktoś?
1 cze 21:24
Godzio: Zadanie 1.
| | 2 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n + ( |
| )n ≥ ( |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 2n−1 | |
Użyję indukcji.
Dla n = 1 mamy
Załóżmy, że dla pewnego n ∊ N
+ zachodzi
| | 2 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n + ( |
| )n ≥ ( |
| ), wówczas |
| | 3 | | 3 | | 2n−1 | |
| 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (( |
| )n + ( |
| )n) − |
| *( |
| )n ≥zał |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| − |
| * ( |
| )n ≥ |
| 3 | | 2n−1 | | 3 | | 3 | |
| 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| − |
| * ( |
| )n = |
| 3 | | 2n−1 | | 3 | | 2 | |
| 4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| − |
| * |
| = |
| 6 | | 2n−1 | | 6 | | 2n−1 | |
| 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| 6 | | 2n−1 | | 2 | | 2n−1 | | 2n | |
Na mocy zasady indukcji matematycznej nierówność jest prawdziwa dla n∊N
+
1 cze 21:28
RubikSon: Dzięki
1 cze 21:34
ICSP: 2) suma cyfr jest podzielna przez 3 ale nie jest podzielna przez 9.
Co oznacza, że można ją zapisać w postaci : 3k gdzie k ∊ C i 3 nie dzeli k
zatem nie może być ona kwadratem ani wyższą potęgą liczby całkowitej.
1 cze 21:35
RubikSon: Dzięki
1 cze 21:38
jc:
Jest lepiej, jeśli x ≥ 0, y≥0, to
| xn+yn | | x+y | |
| ≥( |
| )n (wypukłość funkcji f(x)=xn). |
| 2 | | 2 | |
Dla parzystych n nie trzeba nic zakładać o x i y.
W zadaniu x=2/3, x=1/2.
1 cze 22:20
prymas: 4) dwa ciagi √2πn+π/2 oraz √2πn przy n→∞oba daza do ∞
3) (0,1) dziedzina, podstaw x=sin z z∊(0,π/2) tg z+4sin z=√3
x=sin(π/9)
2 cze 08:15