ciągi liczbowe, zad. z parametrem
Natalia: Dany jest ciąg arytmetyczny (an) o pierwszym wyrazie a1=m2+3 i różnicy r=2m2−6m+4.
a) Dla m=3 wyznacz sumę pięciuset początkowych wyrazów ciągu (an).
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których ciąg (an) jest rosnący.
W a) wyszło mi 505000, dobrze?
b) nawet nie wiem jak ruszyć, więc proszę o pomoc.
27 lut 21:15
Eta:
a) ok

b) a
1 >0 jezeli r >0 −− to ciąg jest rosnący
rozwiąż nierówność: 2m
2 −6m +4 >0 / :2
m
2 −3m +2 >0
dokończ..........
27 lut 21:24
Natalia: Pierwiastek z Δ wychodzi 1, bo Δ=1.
No i a1=−2, a2=−1.
Ramiona osi skierowane w górę... I nie wiem, to wszystko? Wartości tego parametru to
przedziały?
27 lut 21:36
Eta:
Tak przedziały :
odp:m€( −∞, −2) U ( −1, ∞)
27 lut 22:08
Natalia: Dzięki, a pomożesz z tym:
Dany jest ciąg (a
n) o wyrazie ogólnym a
n=5(
√2)
n+1.
a) uzasadnij, że ciąg jest geometryczny.
b) Zapisz wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu w zależności od n.
c) Oblicz sumę 10 początkowych wyrazów ciągu i przedstaw ją w postaci liczby a+b
√2, gdzie a,b
są liczbami wymiernymi.
Tu niestety nic nie wiem.
27 lut 22:27
Eta:
Jeżeli ciąg jest geometryczny , to:
a
n−1= 5*(
√2)
n−1+1= 5*(
√2)
n
| | 5*(√2)n*√2 | | 5√2 | |
zatem: |
| = |
| = √2 = q
|
| | 5*(√2)n | | 5 | |
więc jest geometrycznym o ilorazie q=
√2 i a
1= 5
√2
b)
| | qn−1 | | (√2)n −1 | |
Sn= a1* |
| = 5√2* |
|
|
| | q−1 | | √2−1 | |
usuwajac niwymierność mnożymy licznik i mianownik przez (
√2+1)
| | (√2)n−1)*(√2+1) | |
Sn=5√2* |
|
|
| | (√2−1)(√2+1) | |
Sn=5(2+√2)[(√2)n−1]
c) podstaw za n= 10
i wyznacz S
10 =.....
27 lut 23:13