dowód algebraiczny
salamandra: Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x i y, takich, że x2+y2=2, prawdziwa
jest nierówność x+y≤2
y2=2−x2
y=√2−x2
x+√2−x2≤2 / 2
x2+2−x2≤4
2≤4
czy taki dowód też wszedłby w gre?
1 cze 18:38
ICSP: (a+b)2 ≠ a2 + b2
Proszę poprawić.
1 cze 18:39
ICSP: a i dlaczego ruszasz obie strony tezy?
Znów ten sam błąd
1 cze 18:44
salamandra: Zrobiłem to inaczej, poprawnie, ale zastanawiałem się czy jakoś podstawiając y za x można to
zrobić, co do błędu...kardynalny, zapomnijmy o tym
1 cze 18:48
jc:
| | (x+y)2+(x−y)2] | | (x+y)2 | |
Jeśli x+y > 2, to x2+y2 = |
| ≥ |
| > 4/2=2. |
| | 2 | | 2 | |
1 cze 18:51
ICSP: można to zrobić ale takie rozwiązanie nie będzie poprawne logicznie.
x + √2 − x2 ≤ 2
x2 + 2x√2−x2 + 2− x2 ≤ 4
x√2−x2 ≤ 1
x2(2−x2) ≤ 1
−x4 + 2x2 − 1 ≤ 0
(x2−1)2 ≥ 0
1 cze 18:52
Maciess:

Bez straty ogolnosci mozemy zalozyc, ze x,y sa bokami pewnego trojkąta prostokątnego.
Wtedy mamy
x=2sinα
y=2sinB
α+β=90
o
| | α−β | | α−β | | 90o | |
x+y=2(sinα+sinβ)=4(sin45o*cos( |
| )=2√2*cos( |
| )≤2√2*cos( |
| )=2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Korzystasz z tego, że |α−β|≤90
o a cosinus jest parzysty
1 cze 19:58
salamandra: ICSP dlaczego nie będzie poprawne logicznie?
1 cze 20:01
Maciess: Nie zauważyłem ze w temacie jest dopisek dowód algebraiczny. Za swój bardzo przepraszam.
1 cze 20:02
ICSP: Ponieważ przekształcasz tezę
1 cze 20:34