prawdopodobienstwo
nieumiem: Zakupiono 16 biletów do teatru, w tym 10 biletów na miejsca od 1. do 10. w pierwszym rzędzie
i 6 biletów na miejsca od 11. do 16. w szesnastym rzędzie. Jakie jest prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym, że 2 wylosowane bilety, spośród szesnastu, będą biletami na
sąsiadujące miejsca?
| | | |
czy takie zadanie np moge zrobic i tak ze Ω=16*15 i tak ze Ω= | zwazaj na to ze (1,2) |
| | |
to te same miesjca (
co (2,1) potem sie dalej tego trzymjac czy tylko jedna opcja jest dobra?
1 cze 18:09
fil: |Ω| = 16 * 15
|A| = 28
1 cze 18:16
nieumiem: dzieki, ale bardziej chcialam sie dowiedziec czy oba jakby tokki rozumowania sa okey czy nie
tak jak ty albo
IAI=14
nie rozrozniajac miejsc (1,2) (2,1) czy tak nie mozna?
1 cze 19:02
nieumiem: ktos cos doradzi? z gory dziekuje
2 cze 19:58
Pytający:
Można oboma sposobami.
2 cze 22:33