Kalkulator prosty
Matfiz: Wie ktoś może czy w kalkulator prostych normalnie jest coś takiego jak kolejność wykonywania
działań? W moim niestety tego nie ma, licząc 2+2*2 wychodzi 8
1 cze 17:52
Eta:
2 +M (memory) i 2x2(+M)= MR
1 cze 17:58
Matfiz: Nie działa mi coś, mam kliknąć 2+M + 2x2(+m) = MR ?
1 cze 18:05
Eta:
2( M+) i (2x2)M+ = MR
bez + po środku
1 cze 18:08
Matfiz: dobra chyba mi się udało
1 cze 18:08
Matfiz: dzięki za pomoc

te kalkulatory proste to masakra, tyle czasu się na maturze przez to straci
1 cze 18:09
Eta:

65*34+23*18=
policz 65*34 −−− zapisz wynik na kartce
skasuj i mnóż 23*18 = ( nie kasuj i dodaj poprzedni
1 cze 18:12
Matfiz: Wiem, że tak można ale jestem przyzwyczajony, że korzystałem z kalkulatora na komputerze i
tutaj szybko mi wszystko liczyło, ale dziękuję za pomoc
1 cze 18:14
Eta:
1 cze 18:16
ICSP: Moim zdaniem kalkulatory powinny być na maturze zakazane.
Niech uczniowie mnożą i dodają pisemnie.
1 cze 18:26
Eta:
A jak Ty pisałeś maturę , to jak było ?
1 cze 19:13
Matfiz: Na maturze międzynarodowej można używać kalkulatorów naukowych
1 cze 19:37
ICSP: pisałem ją bez kalkulatora

Tzn miałem go ale nie musiałem używać.
Sprytnymi przekształceniami można wiele rzeczy bardzo uprościć.
1 cze 19:49