matematykaszkolna.pl
nierówność trygonometryczna salamandra: Czy istnieje jakiś uniwersalny sposób na rozwiązanie nierówności trygonometrycznej bez konieczności rysowania wykresu, tj. znamy miejsca zerowe, ale nie wiemy czy pomiędzy tymi miejscami zerowymi funkcja przyjmuje wartosci dodatnie, czy ujemne? Dla prostych funkcji nie stanowiłoby to problemu, bo bym wiedział, czy w danym przedziale jest ona <0 czy >0, ale gdy
 π 
pojawi się trudniejsza funkcja, dajmy na to jakaś: 3cos(3x−

) no to już nie bardzo bym
 6 
wiedział czy od x1 do x2 przyjmuje wartości ujemne czy dodatnie. Widziałem, że Mila to jakoś fajnie rozpisuje, ale nie mogę się doszukać.
1 cze 17:19
Patryk: Np. 3cos(3x−π/6) < 0
 π 3 
3x − π/6 ∊ (

+ 2kπ;

π + 2kπ)
 2 2 
i teraz wykonujesz działania żeby po lewej stronie był x∊.....
1 cze 18:31
salamandra:
 π 
a jak przenoszę

, to do obu wyrażeń?
 6 
1 cze 18:34
Patryk: no tak....
1 cze 18:36
Mila: 3cos(3x−π/6) < 0 / :3⇔
 π 
cos(3x−

)<0⇔
 6 
π π  π 

+2kπ<3x−

<

+2kπ /+

2 6 2 6 

+2kπ<3x<

+2kπ /:3
3 3 
 2  2 

+

kπ<3x<

+

9 3 9 3 
1 cze 22:22
salamandra: o to mi chodziło, dziękuję
1 cze 22:59
kyrtap: Milu to ja mam pytanie z racji że już nie pamiętam metody z wyznaczaniem rozwiązań przy wykorzystaniu wykresu a twój sposób jest elegancki. Rozumiem że wybierasz dowolny zakres gdy nie mamy podanego ścisłego zakresu w którym mają się znajdować rozwiązania nierówności w tym wypadku cosx przyjmuje wartość ponizej 0 od pi/2 do 3/2pi, prawda?
2 cze 21:02
Mila: Jeśli nie chcesz rysować wykresu, to z "wierszyka" ustal w których ćwiartkach cosinus przyjmuje wartości ujemne . II i III ćwiartka.
2 cze 22:24
kyrtap: Widzę wykres cosinusa w głowie gdzie przyjmuje wartości ujemne 🙂
3 cze 20:53