pokaz
uczeń: Niech x,y,z rzczywiste oraz x < y < z. Wykaż że
(x − y)3 + (y − z)3 + (z − x)3 > 0
1 cze 15:25
Bleee:
Trudno udowodnić coś co jest nieprawda.
1 cze 15:34
uczeń: Czemu to nieprawda?
1 cze 15:35
Bleee:
Chociaż chwila, co ja pisze
1 cze 15:35
Bleee:
(x−y)3 + (y−z)3 = − [ (y−x)3 + (z−y)3] > − [(z − x)3]
1 cze 15:37
klos: | | (x−y)3+(y−z)3+(z−x)3 | |
Moze tak wiemy ze zachodzi |
| ≥3√(x−y)3(y−z)3(z−x)3 czyli |
| | 3 | |
(x−y)
3+(y−z)
3+(z−x)
3≥3
3√(x−y)3(y−z)3(z−x)3=3 (x−y)
3(y−z)
3(z−x)
3 >0
1 cze 15:39
klos: Niech ktos potwierdzi ze sie nie myle
1 cze 15:44
klos: w ostatniej linijce na koncu powinno byc bez poteg 3cich
1 cze 15:48
ICSP: L = (x−y)3 + (y−z)3 + (z−x)3 =
= x2z − z2x + y2x − y2z− x2y + z2y =
= −xz(z − x) − y2(z − x) + (z−x)[y(z+x)] =
= (z − x)(−xz − y2 + yz + xy) = (z−x)(z−y)(y−x) > 0
1 cze 15:48
ICSP: Skąd początkowa nierówność ?
1 cze 15:48
klos: ICSP a z nierownosci miedzy srednimi moze byc jak napisalem wyzej ?
1 cze 15:49
klos: srednia arytmetyczna i geometryczna
1 cze 15:49
klos: ale one chyba musza byc nieujemne co ?
1 cze 15:50
ICSP: −1 ≥ 0
1 cze 15:51
1 cze 15:51
klos: no dlatego zapytalem musza byc nieujemne
1 cze 15:51
klos: pytanko ICSP a gdzie wspolczynniki 3 sie podzialy jak podnosiles do 3ciej ?
1 cze 16:01
ICSP: znikneły

Rozpisz to zobaczysz jak znikają.
1 cze 16:07
klos: jak to zniknely ?
1 cze 16:08
klos: ICSP jestes
1 cze 16:26
ICSP: Jestem
1 cze 16:27
klos: | | (y−x)3+(z−y)3+(z−x)3 | |
a jakby wzial takie cos a jakby wzial |
| ≥(y−x)(z−y)(z−x)>0 to chyba |
| | 3 | |
mozna byloby co ?
1 cze 16:29
klos: da sie to jakos z nierownosci miedzy srednimi ogarnac ?
1 cze 16:29
klos: juz wiem ze niepoprawna ta nierownosc bo x,y,z nie ma zalozenia ze wieksze od zera
1 cze 16:30
ICSP: Już wiem co mi nie pasowało.
Ja 3 zgubiłem uznając ją w dowodzie jako nieistotna
Wszystko co jest od drugiej linijki u mnie musi zostać przemnożone przez 3.
W konsekwencji końcowa postać jest następująca:
3(z−x)(z−y)(y−z)
1 cze 16:34
klos: z nierownosci sie nie da ?
1 cze 16:40
klos: mów mi tu
1 cze 16:41
ICSP: ale ta nierówność nie ma nic do zadania.
Liczby w pierwszym i drugim nawiasie są zupełnie inne niż w poleceniu.
1 cze 16:42
klos: w sumie wiemy ze y−x>0 z−y>0 i z−x>0 czy znowu się mylę ?
1 cze 16:43
klos: no to potem bysmy pomnozyli podzielili czy cos jak to w matmie
1 cze 16:43
ICSP: Znalazłeś sobie jedną średnią i na siłę próbujesz do niej dopasować rozwiązanie.
1 cze 16:45
klos: Znalazłem więcej i kombinuję

no dobra nooooooo
1 cze 16:47