Koło i sześciokąt
Maturzysta: W okrąg o promieniu 1 wpisano sześciokąt foremny, następnie w ten sześciokąt foremny wpisano
okrąg, a w otrzymany okrąg wpisano sześciokąt foremny. Proces ten kontynuowano w
nieskończoność. Wyznacz sumę pól wszystkich otrzymanych sześciokątów foremnych?
1 cze 15:24
a7:

r
1=a
1=1 r
2=a
2=a
1√3/2=
√3/2 r
3=r
2√3/2=3/2
1 cze 15:30
a7:

trochę poprawniejszy rysunek
1 cze 15:35
Maturzysta: a7 √3/2 wzięło się z wysokości w trójkącie równobocznyn?
1 cze 15:36
Patryk: Tak, suma powinna wyjść chyba 6√3
1 cze 15:37
Maturzysta: Okej, dziękuje bardzo
1 cze 15:41