matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
ALA :
jak tu wyliczyć granicę ciągu:
√
n+5
−
√
n
?
27 lut 21:01
M:
27 kwi 06:31
Podstawy Geometrii:
lim n→
∞
√
n+5
−
√
n
=[
∞
−
∞
]
√
n+5
+
√
n
lim n→
∞
√
n+5
−
√
n
*
= lim n→
∞
U{(
√
n+5)
2
−(
√
n
)
2
{
√
n+5
+
√
n
}=
√
n+5
+
√
n
5
5
=lim n→
∞
=
=0
√
n+5
+
√
n
∞
27 kwi 11:27