Dla jakich wartości parametru a dane proste są równoległe?
Lukasz: Hej, małe pytanie, lub sprawę mam.
Dla jakich wartości parametru a dane proste są równoległe?
x−a2y+2a=0
ax−y−3=0
A1B2−A2B1=0 => 1*−1−a*(−a)2=0 => −1−a3=0 => a=−1
W odp a=1
Czy w tej linijce źle zmieniam znak? (−a)2 = a2 czy nie ? i potem jest jeszcze razy −a
więc chyba −a3
1 cze 14:51
aaa: −a2≠(−a)2
1 cze 14:57
Lukasz: to jak mam taki przykllad jak wyzej to mam to traktować jako −a*[−(a)2] ?
1 cze 14:59
aaa: −1+a3=0 wiec a=1
1 cze 15:00
aaa: tak
1 cze 15:00
Jerzy:
y = ax − 3
| | 1 | |
Warunek: |
| = a ⇔ a = 1 |
| | a2 | |
1 cze 15:02