c
fil: | | n(n+1) | |
Udowodnij, ze 1+2+...+n= |
| dla kazdego n ∊ N |
| | 2 | |
1 cze 13:57
janek191:
Indukcja matematyczna?
1 cze 13:58
ICSP: S = 1 + 2 + ... + n
S = n + (n−1) + ... 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2S = (n+1) + (n+1) + ... + (n+1)
2S = n*(n+1)
1 cze 14:01
janek191:
1 + 2 + 3 + ... + n
n + ( n −1) + ( n −2) + ... + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy
( n +1) + ( n + 1) + .... + ( n +1)
Mamy
n*(n +1)
więc
| | n*( n +1) | |
1 + 2 + 3 + ... + n = |
| − metoda Gausa |
| | 2 | |
1 cze 14:02
xyz: to ja tez napisze sposob, ktorym raczej nikt nie liczy:
Rozpatrzmy funkcje:
f(n) = n
2 − (n−1)
2 = n
2 − (n
2−2n+1) = 2n−1
wtedy
f(1) = 1
2 − 0
2 = 2*1 − 1
f(2) = 2
2 − 1
2 = 2*2 − 1
...
f(n) = n
2 − (n−1)
2 = 2*n − 1
dodajac to wszystko jak w ukladzie rownan, mamy
n
2 − 0
2 = 2*(1+2+...+n) − 1*n
n
2 + n = 2*(1+2+...+n)
zatem
1 cze 14:16
Eta:
No to po "szkolnemu"

1+2+3+... +n −− suma ciągu arytmetycznego
a
1=1 a
n=n , r=1
| | n(n+1) | |
S= |
| i po ptokach: |
| | 2 | |
1 cze 14:18