Geometria analityczna
Pawulon: W okrąg o równaniu (x−3)
2+(y−3)
2=80 wpisany jest trójkąt, którego dwa wierzchołki znajdują
się na prostej x−3y−14=0. Wyznacz największe możliwe pole tego trójkąta.
Wyznaczyłem sobie punkty wspólne równania prostej i okręgu. A=(11;−1) B=(−1;−5). I teraz
pytanko. Kiedy takie pole jest największe? Jak trójkąt jest prostokątny?
Proszę o podpowiedź a nie rozwiązanie
1 cze 13:32
janek191:
Gdy h będzie największe
1 cze 13:36
Pawulon: Czyli biorę środek odcinka AB i licze y dla takiego x aby wyznaczyć punkt C?
1 cze 13:41
Pawulon: Albo przesuwam o wektor od środka okręgu?
1 cze 13:42
Pawulon: No nie wiem. Za głupi jestem
1 cze 13:43
janek191:
Symetralna odcinka AB w przecięciu z okręgiem wyznaczy punkt C.
1 cze 13:43
Pawulon: Ok. Dzięki za podpowiedź
1 cze 13:46
Pawulon: Zostawiam dla potomnych.
Symetralna AB: y=−3x+12
Punkt C=(3−2√2;3+6√2)
Największe pole P=40+40√2
1 cze 14:13