Izunia: Zad.1.
Sprawdź, czy równość cos +tgα 1 1
----------------- = --------- + ----- jest
tożsamością trygonometryczną
sinαcosα sinα cos²α
Zad.2
Ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych takich , w których :
a) cyfry nie mogą się powtarzać ,
b) cyfry mogą się powtarzać?.
19 lis 22:02
Basia:
1.
(cosα+tgα)/sinαcosα=cosα/sinαcosα+ (sinα/cosα)/sinαcosα=
1/sinα+1/cos2α
no więc jest to tożsamość
2a.
9*9*8*7
(mnożyć tego nie będę)
bo na 1m. 1,2.....9
na 2m. 0,1,2....,9 ale bez tej która stoi na 1
itd.
2b.
9*103=9000
bo na 1 miejscu mogą być cyfry 1,2,...9
a na 2,3,4 miejscu 0,1,2...9
19 lis 22:12
Zosia: Sprawdź , równość
cos +tgα 1 1
----------- = --------- + -----
sinαcosα sinα cos²
- jest tożsamością trygonometryczną.
Zad.2
Ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych takich , w których :
a) cyfry nie mogą się powtarzać ,
b) cyfry mogą się powtarzać?.
Z góry dziękuję za całe obliczenie tych dwóch zadań

!
20 lis 10:18