równoległobok
matura 2020:
Na boku AD równoległoboku ABCD obrano punkt E tak,że |DE|=2|AE|
zaś na boku AB obrano punkt F tak, Ze |FB|=2|AF|
Odcinki CE i CF przecinają przekątną BD odpowiednio w punktach M i N
Jaką część pola równoległoboku ABCD stanowi pole pięciokąta AFNME
1 cze 12:59
1 cze 13:04
Eta:

Rysunek .....
Komentarze dopisz samodzielnie ....
P(ABCD)=P= 30w , P(AFNME)=S= 7w
=========
1 cze 13:28
Chorus : Skąd się bierze wartość odcinka |MN| = x?
1 cze 15:03
Eta:
Z Talesa
1 cze 18:01
Chorus : 1. najpierw wprowadzenie niewiadomej x
2. 2 P(AFN) = P( FBN) = 1/2 2a * h
3. P( ABD ) = 1/2 3a*H
4. 2x/ h = 5x/H
4. P(EMD) = 1/2 sinα 2x * 2b
5. P( AND) = 1/2 sinα 3x * 3b
2 cze 09:29