Wyznacz równanie okręgu o środku S (-5, 3) i przechodzącego przez punkt P (6, -2
maja: Wyznacz równanie okręgu o środku S (−5, 3) i przechodzącego przez punkt P (6, −2).
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem jak się za to zabrać
1 cze 12:18
Eta:
|SP|2=r2 ⇒ r2= 112+(−5)2=....
o: (x+5)2+(y−3)2= r2
1 cze 12:20
ICSP: środek masz
Aby obliczyć promień korzystasz ze wzoru na odległość dwóch punktów od siebie
r = |SP| = ...
Mając środek i promień podstawiasz to tylko do równania okręgu.
1 cze 12:21
maja: Czy wynik to
(x+5)2 + (y−3)2 = 146
1 cze 12:31
ICSP: tak
1 cze 12:32