ROZSZREZ
MATA: Ciąg (an) dla n ∈ N+ dany jest wzorem ogólnym an = n3− 6n2+ 11n − 6.
a) Wykaż, że każdy wyraz tego ciągu jest podzielny przez 6.
b) Podaj zależność rekurencyjną dla ciągu (an).
27 lut 20:55
Godzio:
n
3 − 6n
2 +11n − 6 = n
3 − n
2 − 5n
2 + 5n + 6n − 6 = n
2(n−1) −5n(n−1) + 6(n−1) =
(n−1)(n
2−5n+6) = (n−1)(n−2)(n−3) −> 3 liczby naturalne, znajdują się tu liczby podzielne przez
2 lub przez 3 bądź przez 2 i przez 3, liczba podzielna przez 2 i przez 3 jest podzielna przez
6
z b) ktoś inny Ci pomoże
27 lut 21:02
MATA: to "a" już miałam

mam problem z"b"!
27 lut 21:05