trójkąt
matma:
Dla jakich wartości parametru k pierwiastki równania
x3−15√2x2+kx−195√2=0
są długościami boków trójkąta prostokątnego
Wyznacz k i oblicz pole tego trójkąta
1 cze 12:17
ICSP: a,b − przyprostokątne
c − przeciwprostokątna
ze wzorów Viete'a:
a+b+c = 15
√2 ⇒ a+b = 15
√2 − c
| | 195√2 | |
abc = 195√2 ⇒ ab = |
| |
| | c | |
twierdzenie Pitagorasa daje:
a
2 + b
2 = c
2
(a+b)
2 − 2ab = c
2
| | 195√2 | |
(15√2 − c)2 − 2 |
| = c2 |
| | c | |
skąd
Pierwszy odrzucamy ze względu na za małą wartość jak na przeciwprostokątną
co daje
b = 6
√2
1 cze 12:31
Eta:
1 cze 12:36
ICSP: Da radę prościej, prawda?
1 cze 12:37
Eta:
Można było policzyć pole bez wyznaczania a i b
P=15
1 cze 12:38
ICSP: Tak też zrobiłem.
Niestety konkretne wartości a,b były mi potrzebne do k.
1 cze 12:39
Eta:
Też nie były potrzebne

k= (a+b)*c+ab
1 cze 12:43
ICSP: a na to nie wpadłem.
Upraszcza obliczenia.
1 cze 12:44
Eta:
1 cze 12:45