matematykaszkolna.pl
Granice - kiedy stosować metodę sprzężenia Shizzer: Mam do policzenia taką granicę: limn→2(n + 100(pierwiastków z n) + 5n − (pierwiastek z n) + 200) Przed tym jak nie znałem metody sprzężenia policzyłem to w ten sposób: limn→2(n + 100(pierwiastków z n) + 5n − (pierwiastek z n) + 200) =
 100 5 1 200 
= 2(n(1 +

+

n(1 −

+

)) = 2n−2n = 0
 n n n n 
Jest to oczywiście wynik błędny. Ale znalazłem taki przykład: limn→(2n2 + 5n − 1n2 − n + 2) W tym przypadku liczy się również granicę z różnicy pierwiastków i można zastosować sprzężenie , ale nie trzeba. Bez stosowania metody sprzężenia tak to wygląda:
 5 1 
limn→(2n2 + 5n − 1n2 − n + 2) = limn→n(2 +

n n2 
 1 2 
1 −

+

) = n * (2 − 1) =
 n n2 
Z tego wynika, że niby są to podobne przypadki, ale w drugim bez sprzężenia wyznaczono granicę poprawnie, a w pierwszym nie. Moje pytanie − kiedy mogę NIE stosować sprzężenia podczas wyznaczania granicy z działaniami na pierwiastkach?
1 cze 11:56
ICSP: Oba przykłady błędne. Następuje tutaj częściowe przejście do granicy a takie rzeczy są niedopuszczalne.
1 cze 12:02
Shizzer: A mógłbym prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienie? emotka Chciałbym zrozumieć granice z pierwiastkami bardziej, bo szczerze mówiąc to jeszcze nie rozumiem dlaczego to sprzężenie musi zajść
1 cze 12:04
fil:
 2 1 
A dlaczego tam poznikalo

,

ciekawe... a 'n' z przodu zostalo
 n2 n2 
1 cze 12:11
ICSP: Nie możesz sobie wybierać kolejności w jakiej przechodzisz do granicy z składnikami.
 1 
Weźmy ciąg an = (1 +

)n.
 n 
Powszechnie wiadomo, ze an → e
 1 
Teraz najpierw przejdę do granicy z (

) a następnie z n:
 n 
 1 
lim an = (1 +

)n = lim (1+0)n = lim 1 = 1
 n 
Zupełnie inny wynik. Najprościej można powiedzieć, ze przejście do granicy powoduje usunięcie w JEDNYM przekształceniu wszystkich literek n.
1 cze 12:12
Shizzer: Rozumiem. Dziękuję bardzo za pomoc
1 cze 12:24