Granice - kiedy stosować metodę sprzężenia
Shizzer: Mam do policzenia taką granicę:
lim
n→∞2(
√n + 100(pierwiastków z n) + 5 −
√n − (pierwiastek z n) + 200)
Przed tym jak nie znałem metody sprzężenia policzyłem to w ten sposób:
lim
n→∞2(
√n + 100(pierwiastków z n) + 5 −
√n − (pierwiastek z n) + 200) =
| | 100 | | 5 | | 1 | | 200 | |
= 2(√n(1 + |
| + |
| − √n(1 − |
| + |
| )) = 2√n−2√n = 0 |
| | √n | | n | | √n | | n | |
Jest to oczywiście wynik błędny.
Ale znalazłem taki przykład:
lim
n→∞(
√2n2 + 5n − 1 −
√n2 − n + 2)
W tym przypadku liczy się również granicę z różnicy pierwiastków i można zastosować sprzężenie
, ale nie trzeba. Bez stosowania metody sprzężenia tak to wygląda:
| | 5 | | 1 | |
limn→∞(√2n2 + 5n − 1 − √n2 − n + 2) = limn→∞n(√2 + |
| − |
| − |
| | n | | n2 | |
| | 1 | | 2 | |
√1 − |
| + |
| ) = n * (√2 − 1) = ∞ |
| | n | | n2 | |
Z tego wynika, że niby są to podobne przypadki, ale w drugim bez sprzężenia wyznaczono
granicę poprawnie, a w pierwszym nie. Moje pytanie − kiedy mogę NIE stosować sprzężenia
podczas wyznaczania granicy z działaniami na pierwiastkach?
1 cze 11:56
ICSP: Oba przykłady błędne.
Następuje tutaj częściowe przejście do granicy a takie rzeczy są niedopuszczalne.
1 cze 12:02
Shizzer: A mógłbym prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienie?

Chciałbym zrozumieć granice z pierwiastkami bardziej, bo szczerze mówiąc
to jeszcze nie rozumiem dlaczego to sprzężenie musi zajść
1 cze 12:04
fil: | | 2 | | 1 | |
A dlaczego tam poznikalo |
| , |
|  ciekawe... a 'n' z przodu zostalo |
| | n2 | | n2 | |
1 cze 12:11
ICSP: Nie możesz sobie wybierać kolejności w jakiej przechodzisz do granicy z składnikami.
| | 1 | |
Weźmy ciąg an = (1 + |
| )n. |
| | n | |
Powszechnie wiadomo, ze a
n → e
| | 1 | |
Teraz najpierw przejdę do granicy z ( |
| ) a następnie z n: |
| | n | |
| | 1 | |
lim an = (1 + |
| )n = lim (1+0)n = lim 1 = 1 |
| | n | |
Zupełnie inny wynik.
Najprościej można powiedzieć, ze przejście do granicy powoduje usunięcie w JEDNYM
przekształceniu wszystkich literek n.
1 cze 12:12
Shizzer: Rozumiem. Dziękuję bardzo za pomoc
1 cze 12:24