rekurencja
albert: Rozwiąż rekurencję:
𝑎𝑛=3𝑎𝑛−1+4𝑎𝑛−2, 𝑛≥2,
𝑎0=0,𝑎1=1
1 cze 10:07
Bleee:
Wujek Google i haslo: równanie charakterystyczne rekurencja
1 cze 10:09
Mariusz:
Albert sposób który ci przedstawię jest wygodniejszy w użyciu
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
Wzór zachodzi dla n≥2 więc indeksujesz sumę od 2
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞3a
n−1x
n+∑
n=2∞4a
n−2x
n
∑
n=2∞a
nx
n=3x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)+4x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
∑
n=2∞a
nx
n=3x(∑
n=1∞a
nx
n)+4x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−0−x=3x(∑
n=0∞a
nx
n−0)+4x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
(∑
n=0∞a
nx
n)(1−3x−4x
2)=x
| | 1 | (1+x)−(1−4x) | |
A(x)= |
|
| |
| | 5 | (1−4x)(1+x) | |
| | 1 | | 1 | |
A(x)= |
| (∑n=0∞4nxn)− |
| (∑n=0∞(−1)nxn) |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | |
A(x)=∑n=0∞[ |
| 4n− |
| (−1)n]xn |
| | 5 | | 5 | |
1 cze 12:54