wzor wieloboku
matematyczny_laik: Znaleźć wzór na liczbę przekątnych wieloboku wypukłego o n bokach. Uzasadnij swoją odpowiedź
1 cze 09:56
1 cze 09:59
matematyczny_laik: a jak to mogę uzasadnić, nie bardzo rozumiem ten wzór
1 cze 10:00
Bleee:
Kombinatorycznie.
Liczymy ile jest 'polaczen' pomiędzy wierzchołkami w n kącie.
| | | |
Wybieramy dwa wierzchołki z n na dokładnie | sposobow |
| | |
Dokładnie n z nich to boki tego wieloboku.
W takim razie przekątnych masz:
| | n(n−1) | | n(n−3) | |
− n = |
| − n = |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 cze 10:01
Qulka: ponieważ
| | n•(n−1) | | 2n | | n2−3n | |
−n = |
| − |
| = |
| = jw |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 cze 10:02
janek191:
Każdy wierzchołek można połączyć z n − 3 wierzchołkami.
Mamy więc n*(n − 3) odcinków, ale odcinki AN i NA są identyczne, więc
dzielimy przez 2.
1 cze 10:03