.
Doma:
Zadanie . Wysokość trójkąta równobocznego jest równa 6cm. Oblicz długość
promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
1 cze 09:10
janek191:
a
√3 = 12 cm = 3* 4 cm / :
√3
a = 4
√3 cm
1 cze 09:22
Doma: A ktos zna inny model rozwiazania zadanai bo nie ogarniam skad sie wzięło to?
1 cze 10:45
Kilok: H=a pierw. Z 3 i na 2
1 cze 10:56
Kasss: Niee w inny sposób
1 cze 11:13
Qulka: jeśli masz h to R=2h/3 = 4cm
1 cze 11:43
1 cze 11:44
Eta:
h=3r i R=2r
to r=2 i R=4
1 cze 11:53
Kaja: A co Janek obliczył to jest obliczona długość promienia okręgu opisanego na trójkącie?
1 cze 13:03
Qulka: janek obliczył bok trójkąta
1 cze 13:05
Kaja: Czyli r=1/3
r=1/3* 4 √3 cm=?
to tak o należy rozpisać?
1 cze 13:24
1 cze 13:30
Kaja: Janek i pomożyc te 1/3 i 2/3 przez 4 √3 cm?
1 cze 13:32
janek191:
h = 6 cm
więc
| | 2 | |
R = |
| *6 cm = 4cm − promień okręgu opisanego na Δ równobocznym. |
| | 3 | |
=================
1 cze 13:38