....
. Olek : Bok trójkąta równobocznego ma dlugosc 9 cm. Oblicz promien okregu wpisanego na tym trójkącie.
1 cze 09:09
dero2005:
1 cze 09:35
Kasiiik: Czyli 1/3*9=
H=9 pierwiastek z 3 i na 2?
1 cze 09:39
1 cze 09:42
Kasiiik: To r ile będzie bo nie mogę obliczyc z tym pierwiastkiem
1 cze 10:01
Qulka: a w czym Ci przeszkadza pierwiastek?
1 cze 10:07
Kasiiik: No to wychodzi 9/6 pierwuastek z trzech a dalej jak Wyciągnąć fo całości?
1 cze 10:19
Qulka: | | 3√3 | |
no to zostawić jako |
| i już |
| | 2 | |
1 cze 10:22
Kasiiik: A w h= to mozna skrócić i wyjdzie 4.5 pierwiatsek z 3 przez 2?
1 cze 10:25
Qulka: | | 9√3 | |
możesz zostawić 4,5√3 ale |
| też jest ładnie |
| | 2 | |
1 cze 10:29
1 cze 12:00
mati7882:
1 cze 12:26
Eta:

Warto wiedzieć ( często ułatwia to obliczenia)

h=3r , R=2r , a=2r
√3, P=3r
2√3
Np:
Oblicz pole trójkąta równobocznego wiedząc,że długość promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie jest równy 6
"szast−prast"

i mamy 2R=6 , r=3
P= 27
√3
======
1 cze 12:35