rachunek
klos: Ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy dowolne dwie (moga sie powtarzac) jaka jest
szansa ze pierwsza liczba jest wieksza od drugiej ?
1 cze 01:02
1 cze 01:05
Qulka:
1 cze 01:07
klos: dlaczego 45 *89?
1 cze 01:08
Qulka: bo (90•90−90)/2
czyli cały kwadrat − niebieska przekątna(bo tam są równe) i wybieram górną połowę (bo
oznaczyłam te pierwsze na górze)
1 cze 01:10
klos: rozumiem ze w kwadracie jest 90*90 liczb a dlaczego odejmuje 90(tych na przekatnej jest tyle
rozumiem) ale
skad wiem ze ich jest tam 90 ?
1 cze 01:14
Qulka:

gdyby ich było 5 to pasują zielone kropki bo 2>1 3>1 4>1 5>1 3>2 4>2 itd
1 cze 01:15
klos: dobra wiem− dziekuje Qulka
1 cze 01:16
Qulka: a ile wśród 90 liczb jest jest liczb które mają swoją identyczną parę?
1 cze 01:17
Qulka: 
cieszę się
1 cze 01:18
klos: 40 ?
1 cze 01:18
Qulka: a nie przypadkiem 10 z 10 11 z 11 12 z 12 .....98 z 98 99 z 99
tak jak w przykładzie 1z1 2z2 3z3 4z4 5z5
1 cze 01:21
klos: nie wiem w sumie co znaczy pare ? 42 i 24 i czy dalej chodzi o dwucyfrowe ?
1 cze 01:21
Eta:
90
1 cze 01:22
Qulka: skoro mogą się powtarzać to para to dwie identyczne
1 cze 01:22
klos: no to kazda liczba ma swoja pare zawsze co to za pytanie podchywtliwe o 1:24 w nocy
1 cze 01:24
klos: dziwne ze wy nie spicie ...
1 cze 01:29
Eta:
Podaj pary "bliźniaków "

(1,1) (2,2) ......... ,(99,99) ( wszystkie na przekątnej kwadratu
jest ich 90 −− i te odpadają bo nie spełniają warunku zadania
1 cze 01:30
Eta:
My "nocne marki"

Będziemy

do 12
oo
1 cze 01:31
klos: Raczej Qulki i Etki

niż "marki"
1 cze 01:32
Qulka: ja zaczynam dziś o 8

i pracuję do 21

i mam półmaraton maturalny
1 cze 01:34
klos: jak to od 8 do 21 co to za praca infolinia w banku ?
1 cze 01:35
klos: o to jakas akcja widze w wujku google LO
1 cze 01:38
Qulka: nie jest tak żle

dziś tylko 3 maturki

mówiłam półmaraton

do rekordowych 7 dziennie
przez 3 dni majówki jeszcze mi trochę brakuje

ale jakieś zaliczenia po drodze dla
urozmaicenia też się trafiły
1 cze 01:43
wredulus_pospolitus:
Można też podejść do tego w ten sposób:
A −−− zbiór takich zdarzeń, że jedna z liczb jest większa od drugiej (czyli że mamy dwie RÓŻNE
wylosowane)
B −−− zbiór takich zdarzeń, że pierwsza z liczb jest większa od drugiej
C −−− zbiór takich zdarzeń, że druga z liczb jest większa od pierwszej
| | 1 | |
Łatwo zauważyć (w główce), że P(B) = P(C) = |
| P(A) |
| | 2 | |
| | 1 | | 45*89 | |
P(B) = |
| P(A) = |
| |
| | 2 | | 90*90 | |
1 cze 07:23