Pytanie
dexter: Czy w nierówności lub równaniu z ułamkiem zawsze mogę mnożyć przez kwadrat mianownika?
Wiem, że mnoży się do kwadratu kiedy nie wiadomo czy mianownik jest ujemny, a co jeśli gdzieś w
założeniach mam, że mianownik jest dodatni, to jeśli pomnożę przez liczbę do kwadratu, to
nadal otrzymam dobry wynik?
1 cze 00:32
ICSP: Tak
1 cze 00:33
dexter: To w takim razie albo jestem głupi, ale jak wziąłem dowolne równanie niewymierne to wychodzą
dwa różne wyniki jeśli pomnożę przez kwadrat mianownika, albo przez sam mianownik
1 cze 00:54
Eta:
Podaj to równanie !
1 cze 00:54
dexter: równanie wymierne oczywiście*
1 cze 00:54
ICSP: Prawdopodobnie nie uwzględniłeś dziedziny i dostajesz jedno dodatkowe.
1 cze 00:55
dexter: 4x+7/3x−2 = 1
dla przykładu takie, jeśli pomnożę przez 3x−2, to x=−9, a jeśli przez (3x−2)2 to inny wynik
1 cze 00:56
dexter: uwzględniłem
1 cze 00:56
1 cze 00:58
salamandra: Ale co tu mnożyć− 4x+7=3x−2 x=−9
1 cze 00:59
Qulka: no to masz dwa wyniki −9 i 2/3 który uwzględniając dziedzinę wyrzucamy
1 cze 00:59
ICSP: | 4x + 7 | |
| = 1 i 3x − 2 ≠ 0 |
| 3x − 2 | |
mnożę przez kwadrat mianownika:
(3x − 2)(4x +7) = (3x−2)
2
(3x−2)(4x+7) − (3x−2)
2 = 0
(3x−2)(4x+7−3x+2) = 0
dziele przez 3x − 2 ≠ 0
4x + 7 − 3x + 2 = 0
x = −9
Dokładnie to samo.
1 cze 00:59
Qulka: jak ktoś lubi dookoła może mnożyć przez kwadrat

zwłaszcza że w równaniu nie ma problemu ze
znakiem nierówności
1 cze 01:00
Eta:
W nierównościach mnożymy przez kwadrat mianownika , uwzględniając dziedzinę
1 cze 01:01
Qulka: z równania 12x
2+13x−14=9x
2−12x+4 też wychodzą te same
1 cze 01:01
Eta:
Można mnożyć i przez sześcian mianownika
1 cze 01:02
dexter: Ja już chyba pójdę spać, teraz widzę, że źle pododawałem liczby...
Dzięki wszystkim za rozwianie mojej rozkminy życiowej na ten wieczór
1 cze 01:04
Eta:
Łap na zdrowie ...
1 cze 01:05