dowód geo
marysia:

Na okręgu o środku S wybrano punkty A ,B,C ,D ,E w ten sposób, że odcinek AB jest średnicą
okręgu oraz |∡BCD | = |∡BEC |
Wykaż, że proste AB i CD są prostopadłe
AEB=90 stopni
GFB=2α
CFB=2α
4α=180 stopni
2α=90 stopni
FGB=90 stopni cnd
Dobrze to zrobiłam? Nie wiem czy tak zależność miedzy kątem środkowym i wpisanym tak działa,
ale nie miałam innego pomysłu.
31 maj 22:45
Qulka: coś z kosmosu ... kąt środkowy to taki który ma wierzchołek w środku okręgu czyli w S
31 maj 23:58
a7:

łukDB=ŁukCB czyli |BD|=|CB| (gdyż kąty BCD oraz BEC są równe) więc także |AD|=|AC|, AB jest
jedną z przekątnych deltoidu ADBC CD jest więc drugą przekątna tego deltoidu), nie wiem
dokładnie jak należy zakońćzyć ten dowód, ale chodzi o równość odcinków BC i BD wynikającą z
równości łuków mniiejszych BC i BD. AB jest średnicą, więć trójkąt DCB jestrównoramienny, a BS
jest jego wyskością. c.n.w.
coś w ten deseń
1 cze 00:22
Eta:

|∡BSC|=2*|∡BCE|= 2α i |∡DSB|=2*|∡BCD|=2α
ΔDSC równoramienny to SB⊥CD
więc AD ⊥CD
c.n.w.
1 cze 00:26
Eta:
SB jest dwusieczną w trójkącie równoramiennym więc zawiera się w wysokości
1 cze 00:29