Z góry przepraszam za brak podpisów na rysunku. Albo mój telefon nie jest w stanie ich dodać
albo po prostu ja tego nie ogarniam.
punkt A
punkt B
punkt C
punkt D
punkt P
Punkt D − dowolny punkt na odcinku AB
Oznaczam AD=y, DB=x
1) P△ADC=yxP△BDC //△ o wspólnej wysokości z C, ale różnych podstawach
2) Analogicznie P△ADP=yxP△BDP
3) Zatem P△APC= yx(P△BDC−P△BDP)= yxP△BPC
Więc aby
P△APC= P△BPC
x=y
Zatem jest to zbiór wszystkich punktów leżących na środkowej CM3 i tylko tych punktów
Jutro spróbuję to zrozumieć bo dziś to już nie jestem w stanie.