Wielomiany. Pomocy kochani
karolajna: Hejka. Mógłby mi ktoś pomóc?wychodzi mu zupełnie co innego niż w odpowiedziach...
Pomocy.
1. Który z wielomianow jest równy wielomianowi (x−5)(x+5)−(2x−5)2 ?
a)5x(x−4)
b)x2−50
c)5x2−20
d)(3x+5)(2x−5)
2. W rozkładzie wielomianu x3−x2−6x na czynniki nie wystąpi wielomian:
a) x
b) x−6
c) x+2
d) x−3
31 maj 20:27
ite: To podaj swoje wyniki.
31 maj 20:28
janek191:
2 b)
31 maj 20:33
janek191:
2.
= x*( x2 − x − 6) = x*(x −3)*(x + 2)
31 maj 20:34
karolajna: (x−5)(x+5)=x2−25
(2x−5)2=4x−4x+10+25=4x2−4x+35
x2−25+4x2−4x+35=5x2−4x+10
31 maj 20:38
janek191:
W z.1 brak prawidłowej odpowiedzi.
=−3 x2 + 20x − 50
31 maj 20:41
janek191:
− ( 2 x − 5)2 = − ( 4 x2 −2*2x*5 +25) = − 4 x2 + 20 x − 25
31 maj 20:44
ite: @karolajna
(2x−5)2=4x2−2*2x*5+25=4x2−20x+25
31 maj 20:47
Qulka: jeśli w pierwszym między nawiasami jest + to będzie a
1 cze 11:49