Jednokładność
maniek: Obrazem trójkąta ABC w jednokładności o środku S = (1,− 5) i skali − 3 jest trójkąt KLM o
wierzchołkach K = (19 ,7 ), L = (− 2,13), M = (13,− 8) . Wyznacz współrzędne wierzchołków
trójkąta ABC .
31 maj 19:26
janek191:
K = ( 19, 7), L = ( −2, 13), M = ( 13, − 8)
S = ( 1, −5)
k = − 3
Mamy
→ →
SK = 3 AS
[ 19 − 1, 7 −(−5)] = 3*[1 − x, − 5 − y]
18 = 3 − 3 x i 12 = −15 − 5 y
15 = − 3 x i 27 = −5 y
itd.
31 maj 19:40
Eta:
@ janek k= −3
A( −5,−9)
31 maj 19:55
janek191:
x jest dobrze

Poprawiam y:
12 = −15 −3 y
27 = − 3 y
y = − 9
A = ( − 5, −9)
==========
31 maj 20:02
Eta:
31 maj 20:03