prwadopodobienstwo
ania: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy bez zwracania trzy liczby ze zbioru {1
,2,3,...,89} . Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych liczb jest liczba parzysta,
jeżeli wiadomo, że pierwsza z wylosowanych liczb jest nieparzysta.
31 maj 19:17
wredulus_pospolitus:
Metoda 1:
Ω −−− zbiór taki zdarzeń, że pierwsza liczba jest nieparzysta, pozostałe dwie dowolne
A −−− zbiór takich zdarzeń, że pierwsza liczb jest nieparzysta, a przynajmniej jedna z
pozostałych dwóch jest parzysta
A' −−− zbiór takich zdarzeń, że wszystkie trzy są nieparzyste
|Ω| = 45*88*87
|A'| = 45*44*43
| | 45*44*43 | | 43 | |
P(A') = |
| = |
| |
| | 45*88*87 | | 2*87 | |
| | 131 | |
P(A) = 1 − P(A') = |
| |
| | 174 | |
31 maj 19:34