zadanie z podzielnosci
jaros: Liczby x, y, z należą do zbioru {1,2,3,...,100}. Liczba uporządkowanych trójek liczb (x,y,z)
spełniających warunek: liczba x2+y2+z2 jest podzielna przez 3, jest równa:
1 − przypadek 3Ix i 3Iy i 3Iz więc mamy takich możliwości 333
2 − 3(nie dzieli) x itd... i jak to zapisać bo podobno z tego można otrzymać liczbę podzielną
przez 3
31 maj 17:31
wredulus_pospolitus:
zauważ, że jeżeli liczba x NIE DZIELI się przez 3 (czyli z dzielenia masz resztę 1 lub resztę
2) to x2 daje ZAWSZĘ resztę równą 1
więc, aby x2 + y2 + z2 było podzielne przez 3 to:
1) wszystkie liczby x,y,z są podzielne przez 3 LUB
2) wszystkie liczby x,y,z NIE SĄ podzielne przez 3
31 maj 17:35
jaros: Dziękuje, a powiedział byś mi jak udowodnić, że x2 zawsze daje resztę 1?
31 maj 17:42
wredulus_pospolitus:
x = 3k+1
x
2 = (3k+1)
2 = 9k
2 + 6k
+1
x = 3k + 2
x
2 = (3k+2)
2 = 9k
2 + 12k + 4 = 9k
2 + 12k + 3
+1
w taki sposób ... warto też to po prostu zapamiętać
31 maj 17:44
jaros: Właśnie w porządku wszystko rozumiem już poza zapisaniem x jako "3k+1"
31 maj 17:51
Mila:
Czytaj komentarz
wredulusa, dalej tak:
| | 100 | |
[ |
| ]=33 − w podanym zbiorze masz 33 liczby podzielne przez 3 |
| | 3 | |
Wybieramy (x,y,z) następująco :
3 liczby ze zbioru ;{3,6,9, ...99}
lub 3 liczby ze zbioru pozostałych 67 liczb
33*32*31+67*66*65 =320166 − liczba trójek spełniających warunki zadania.
31 maj 17:52
wredulus_pospolitus:
x zapisuję jako liczbę dającą resztę 1 przy dzieleniu przez 3
w takim razie liczbę x może zapisać jako:
| | x | | 3k+1 | | 1 | |
x = 3k + 1 więc |
| = |
| = k + |
| <−−− czyli mamy resztę 1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
(z dzielenia przez 3)
31 maj 17:54
jaros: znaczy tak zalazłem już odpowiedz tylko bardziej mi teraz chodzi o to, żeby dopytać się o
zapisywania dowodu podzielności
31 maj 17:55
jaros: Czyli "3" to indeks dzielnika który sprawdzamy a pozostały wyraz wolny to reszta, którą chcemy
otrzymać tak?
31 maj 17:57
wredulus_pospolitus:
jaros .... tak ... i przywyknij do takiego zapisu −−− nie raz (na studiach) się z nim spotkasz
31 maj 17:59
jaros: Ok dziękuje
31 maj 18:02