Asymptoty ukośne
Olek: Robię pierwszy przykład z asymptot ukośnych więc nie krzyczcie
| | x | |
mam taki przykład : f(x) = |
| |
| | 1−x | |
lewostronna:
| | x1−x | |
Limx→−∞ |
| = 0 czyli a = 0 |
| | x | |
| | x | |
Limx→−∞ |
| = 0 czyli b = 0 |
| | 1−x | |
Czyli asymptota ukośna lewostronna to y=0?
31 maj 17:18
wredulus_pospolitus:
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ... musiałem

wskazówka ... zanim zaczniesz sprawdzać asymptotę ukośną ... sprawdź czy nie jest to po prostu
pionowa

(patrz −−− Twój przykład

)
31 maj 17:26
Olek: czyli jak to zrobić? Policzyłem pionową i wyszła 1
31 maj 19:10
Olek: Dobra wiem
31 maj 19:23
Olek: Że gdy a = 0 to mamy do czynienia z asymptotą poziomą
31 maj 19:24
Olek: która jest szczególnym przypadkiem asymptoty ukośnej, i zrobiłem błąd w wyliczaniu b powinno
byc 1
31 maj 19:24
wredulus_pospolitus:
1) tak chodziło oczywiście o poziomą (że jest szczególnym przypadkiem pionowej)
2) tak ... źle policzone b
3) nie ... b ≠ 1 ... b = −1
| | x | | 1 | | 1 | |
w końcu masz lim |
| = lim |
| = |
| |
| | 1−x | | (1/x) − 1 | | −1 | |
31 maj 19:36
ite: wredulus czy pozioma nie jest szczególnym przypadkiem ukośnej?
31 maj 20:16