Dziedzina funkcji f(x)=x+3
Lukasz: Hej. Ja mam takie pytanie dot. dziedziny funkcji. Jeżeli mam funkcję określoną wzorem
f(x)=x3−7x+6x2−3x+2 to dziedziną są liczby x≠1 i x≠2. Ale ta funkcja sprowadza się
do f(x)=x+3 . Dlaczego ta dziedzina nadal obowiązuje nawet jeśli funkcję dało się skrócić do
f(x)=x+3?
31 maj 17:01
Lukasz: trochę się zlało więc zapisze tutaj jeszcze f(x)=x3−7x+6/x2−3x+2
31 maj 17:01
ICSP: Ponieważ dziedzina to zbiór na którym rozwiązujesz DANE zagadnienie.
| | x3 − 7x + 6 | |
Twoim zagadnieniem jest funkcja f(x) = |
| |
| | x2 + 3x + 2 | |
a nie funkcja f(x) = x + 3
31 maj 17:02
Lukasz: A, okej bo trochę zacząłem nad tym myśleć. Dzięki, zapamietam
31 maj 17:08