Trygonometria, f. kwadratowa
Maturzysta: Do zbioru rozwiązań nierówności x2−(sin3+sin4)x+sin3 * sin4<0
31 maj 16:37
fil: ?
31 maj 16:40
Maturzysta: Zapomniałem dodać... Do zbioru rozwiązań nierówności x2−(sin3+sin4)x+sin3 * sin4<0 należy
liczba
A. π
B.1
C.1/2
D.0
31 maj 16:42
fil: a delte obliczyles?
31 maj 16:45
ICSP: suma pierwiastków sin3 + sin4
iloczyn pierwiastków sin3*sin4
te pierwiastki to
sin3 i sin4
rozwiązanie nierówności daje zatem
x ∊ (sin3 ; sin4)
31 maj 16:46
Maturzysta: Okej dziękuje. Zakłopotałem się z deltą, ale widzę, że można to zrobić jak ICSP
31 maj 16:50
ICSP: więc która odpowiedź ?
31 maj 16:51
ICSP: tzn poprawię:
x ∊ (sin4 ; sin3)
| | π | | 3π | |
sinus na przedziale ( |
| ; |
| ) jest funkcją malejąca |
| | 2 | | 2 | |
31 maj 16:52
fil: Rozwiazanie z delta:
Δ=sin
23+2sin3sin4+sin
24−4sin3sin4=(sin3−sin4)
2
| | sin3+sin4−sin3+sin4 | |
x1= |
| =sin4 |
| | 2 | |
| | sin3+sin4+sin3−sin4 | |
x2= |
| =sin3 |
| | 2 | |
x∊(sin3,sin4)
sin3≈0.14
sin4≈0.75
31 maj 16:52
fil: sin4=−0.75*
31 maj 16:53
ICSP: a ten z tą deltą ...
31 maj 16:53
Maturzysta: Skoro sin4≈−0.75, a sin3≈0.14 to jedyna liczba w tym przedziale to 0. Dobrze myślę?
31 maj 16:55
ICSP: tak
31 maj 16:56
Maturzysta: Dziękuję jeszcze raz za pomoc!
31 maj 16:56
jaros: skąd macie sin4 = −0,75 z tablic?
31 maj 17:33