wyznacz
Kuba152: Wyznacz wszystkie trójki liczb nieparzystych dodatnich spełniających równanie
a+c−bb+c−a = ab
31 maj 15:56
Kuba152: Mam coś takiego
(a−b)(a+b−c)=0
a=b ∨ a+b=c
ale nie wiem jak dalej mam to zapisać
31 maj 16:05
ICSP: (a + c − b)b = a(b + c − a)
ab + bc − b2 = ab + ac − a2
a2 − b2 + bc − ac = 0
(a−b)(a+b) − c(a−b) = 0
(a − b)(a + b − c) = 0
a = b v a + b = c
drugie odpada bo wszystkie a,b,c mają być nieparzyste.
a = b
(a , a , c) gdzie a i c są liczbami nieparzystymi
31 maj 16:13
Szkolniak: | a+c−b | | a | |
| = |
| , b≠0 ∧ a≠b+c |
| b+c−a | | b | |
a,b,c − liczby nieparzyste dodatnie
b(a+c−b)=a(b+c−a)
ab+bc−b
2=ab+ac−a
2
−b
2+bc=−a
2+ac
b
2−bc=a
2−ac
a
2−b
2+bc−ac=0
(a+b)(a−b)+c(b−a)=0
−(a+b)(b−a)+c(b−a)=0
(b−a)(c−a−b)=0
b=a v c=a+b
Rozwiązanie 'a+b=c' odpada ze względu na parzystość lewej strony i nieparzystość prawej.
Zostaje rozwiązanie 'a=b'.
Przyjmijmy przykładowo:
a=b=3 ∧ c∊{1,3,5,...}
Sprawdzamy, czy wtedy pierwotne równanie jest spełnione:
| | 3+c−3 | | c | | a | | 3 | |
L= |
| = |
| =1= |
| = |
| =1=P |
| | 3+c−3 | | c | | b | | 3 | |
Podsumowując, ja bym napisał, że takich trójek jest nieskończenie wiele, a warunkiem na równość
jest:
a=b=2k+1 ∧ c=2m+1, gdzie k,m∊{0,1,2,3,...}.
31 maj 16:14
Kuba152: O!
Dziękuję Wam bardzo!
31 maj 16:15