Podstawy matematyki statystycznej, Polit
Welczii: Nie mam kompletnie pomysłu na to zadanie.
Spis ludności przeprowadzony w 2000 roku w US, wykazał, że kobiety są właścicielkami 26%
amerykańskich firm.
− Zakładając, że te statystyki są prawdziwe również lokalnie, jakie jest prawdopodobieństwo, ze
z 6 losowych wybranych firm ;
a) wszystkie są własnością kobiet
b) co najmniej jedną posiada kobieta
31 maj 15:39
Welczii: a ) mam dać P = 6 i K = 6 ?
31 maj 16:14
sntr37: Zobrazuj całą sytuację w postaci tzw. "drzewka", będzie łatwiej.
w a) musisz patrzeć na sytuację gdzie z "gałęzi" powstaje ciąg KKKKKK.
w b) spróbuj poprzez zdarzenie przeciwne − od 1 odejmij sytuację gdzie wszystkie 6 firm będzie
należeć do mężczyzn
31 maj 16:36
Welczii: mmmh
31 maj 17:25
Welczii: mógły mi ktoś podstawić pod wzór te 1 chociaż?
31 maj 17:32
wredulus_pospolitus:
P(A) = 0.26*0.26*0.26*0.26*0.26*0.26 bo masz 26% szansy, że wybrana osoba jest kobietą
31 maj 17:37
wredulus_pospolitus:
P(B) najlepiej z przeciwnego (czyli liczysz, że są sami chłopi)
31 maj 17:37