nierówności
Mela: dana jest nierówność
|x−1| + |x+2| <m
wyznacz te wartości parametru m dla których ta nierówność nie ma rozwiązań
27 lut 20:41
Izzy: Ludziska prosze jakąś wskazówke chociaż.
27 lut 22:26
Eta:

Najprościej poprzez narysowanie wykresów
f(x) = |x+3|+ |x−2| −−−−−−−− czerwony
f(x) = m −−−−−−− zielony
wykres zielony nie może mieć punktów wspólnych z wykresem czerwonym
a to jest dla m<5
Odp: dla
m<5 nierówność nie ma rozwiązań
wykresy częsciowe dla f(x)
miejscami zerowymi pod modułami są x = −3 i x= 2
rozpatrujemy lewa stronę nierówności
dla 1) x <−3 ( mamy zmianę znaków przy opuszczaniu modułów
zatem ; f(x) = −x −3 −x +2 = −2x −1
2) dla x€<−3, 2)
f(x)= x+3 −x +2 = 5
3) dla x€<2,∞)
f(x) = x+3 +x −2 = 2x +1
28 lut 01:23