Asymptotą pionową wykresu funkcji f(x)=2x+a/x+b jest prosta x=-1
Lukasz: Hej. Mam zadanie, które do połowy zrobiłem, nie wiem tylko jak rozwiązać punkt b)
Asymptotą pionową wykresu funkcji f(x)=2x+ax+b jest prosta x=−1
b) oblicz a, jeżeli wykres funkcji f otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji g(x)=2x
Wyznaczyłem wzór f(x)=2x+ax+1 ale nie wiem jak obliczyć a. Asymptota pozioma y=2
31 maj 15:22
ite:
Można zacząć liczyć następująco:
| | 2x+a | | 2x+2−2+a | | 2x+2 | | −2+a | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + |
| = ... |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
31 maj 15:28
ite: Pierwszy składnik sumy uprościć (otrzymasz informację o asymptocie poziomej y=2),
a w drugim wykorzystać wzór funkcji g(x)=2/x i zapisać równość −2+a= 2.
31 maj 15:32
Lukasz: Dasz radę mi wytłumaczyć po co rozkładamy to na sumę dwóch wyrazów? Akurat w tym dziale jestem
słaby i nie znam wszystkich zależności, tego w jaki sposob mam wykorzystać informację o
asymptocie funkcji i tej że jakaś funkcja jest przesunięta... Eh
31 maj 15:37
ite:
| | 2 | |
Jeżeli wykres funkcji g(x)= |
| przesuwamy o wektor [p,q], |
| | x | |
| | 2 | |
to otrzymamy wykres funkcji f(x)= |
| +q. |
| | x−p | |
Rozkładam wzór na sumę dwóch wyrazów takich,
żeby jeden uprościł się do liczby równej
q (u nas 2)
a jednocześnie żeby drugi wyraz nie miał już w liczniku wyrażenia ze zmienną x.
Jego licznik jest równy licznikowi funkcji g(x),
bo obie funkcje mają takie same wykresy, przesunięte o wektor [p,q].
Nie wiem, czy to tłumaczenie jest jasne, ale pokazuje sposób, jak sobie radzić z takimi
zadaniami.
31 maj 15:47
ite: | | 3x−3 | |
Spróbuj tak policzyć np. dla funkcji f(x)= |
| z asymptotą pionową x=2. |
| | x−b | |
31 maj 15:51
Lukasz: Tak jest jasne, choć nie byłoby gdybym nie nauczył się pewnego sposobu wyznaczania właśnie
asymptot poziomych. Także pollecam innym się z tym zapoznać

Dzięki wielkie juz rozumiem w
jakimś stopniu, porobię z tego jeszcze troche zadanek zeby zapamiętać.
31 maj 15:54
Chorus : ja również dziękuję, trafiłem tu przez przypadek, a świetnie się upewniłem jak rozwiązać coś
takiego
31 maj 16:06