matematykaszkolna.pl
Asymptotą pionową wykresu funkcji f(x)=2x+a/x+b jest prosta x=-1 Lukasz: Hej. Mam zadanie, które do połowy zrobiłem, nie wiem tylko jak rozwiązać punkt b) Asymptotą pionową wykresu funkcji f(x)=2x+ax+b jest prosta x=−1 b) oblicz a, jeżeli wykres funkcji f otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji g(x)=2x Wyznaczyłem wzór f(x)=2x+ax+1 ale nie wiem jak obliczyć a. Asymptota pozioma y=2
31 maj 15:22
ite: Można zacząć liczyć następująco:
 2x+a 2x+2−2+a 2x+2 −2+a 
f(x) =

=

=

+

= ...
 x+1 x+1 x+1 x+1 
31 maj 15:28
ite: Pierwszy składnik sumy uprościć (otrzymasz informację o asymptocie poziomej y=2), a w drugim wykorzystać wzór funkcji g(x)=2/x i zapisać równość −2+a= 2.
31 maj 15:32
Lukasz: Dasz radę mi wytłumaczyć po co rozkładamy to na sumę dwóch wyrazów? Akurat w tym dziale jestem słaby i nie znam wszystkich zależności, tego w jaki sposob mam wykorzystać informację o asymptocie funkcji i tej że jakaś funkcja jest przesunięta... Eh
31 maj 15:37
ite:
 2 
Jeżeli wykres funkcji g(x)=

przesuwamy o wektor [p,q],
 x 
 2 
to otrzymamy wykres funkcji f(x)=

+q.
 x−p 
Rozkładam wzór na sumę dwóch wyrazów takich, żeby jeden uprościł się do liczby równej q (u nas 2) a jednocześnie żeby drugi wyraz nie miał już w liczniku wyrażenia ze zmienną x. Jego licznik jest równy licznikowi funkcji g(x), bo obie funkcje mają takie same wykresy, przesunięte o wektor [p,q]. Nie wiem, czy to tłumaczenie jest jasne, ale pokazuje sposób, jak sobie radzić z takimi zadaniami.
31 maj 15:47
ite:
 3x−3 
Spróbuj tak policzyć np. dla funkcji f(x)=

z asymptotą pionową x=2.
 x−b 
31 maj 15:51
Lukasz: Tak jest jasne, choć nie byłoby gdybym nie nauczył się pewnego sposobu wyznaczania właśnie asymptot poziomych. Także pollecam innym się z tym zapoznać emotka Dzięki wielkie juz rozumiem w jakimś stopniu, porobię z tego jeszcze troche zadanek zeby zapamiętać.
31 maj 15:54
Chorus : ja również dziękuję, trafiłem tu przez przypadek, a świetnie się upewniłem jak rozwiązać coś takiego
31 maj 16:06