matematykaszkolna.pl
statystyka opisowa Gacyś03: W jaki sposób ująć to zadanie? Z danych historyczny banku wynika, że tygodniowa wartość gotówki pobieranej z bankomatu ma rozkład normalny o wartości oczekiwanej 500 tys PLN i odchyleniu standardowym 100 tyś zł. Jaka jest szansa, że klienci pobiorą w ciągu tygodnia : a) więcej niż 710 tyś PLN b) mniej niż 250 tyś PLN Zastanawiałem się nad wybraniem modelu − wzoru, nie wiem czy przedział ufności by sie tu nadawał bo nie mam go w zadaniu... Wydaje mi się, że powinienem użyć rozkładu dwumianowego bo poisson się tu nie nadaje tak mi się wydaje, bo nie jest to zdarzenie rzadkie po mimo że jest myślę konkretny przedział czasowy − tydzień. Mam dwa pomysły, albo rozkład dwumianowy p ( x = k) = n!(n−k)!k! pk (1−p)n−k k=0,1,2,3...n albo po prostu jakoś coś pokombinować − nie mam kompletnie pomysłu co i jak i użyć poziomu ufności w tym że przedział ufności dla pzm ufności 1 − λ dla n dużego i wielkosci proby przy dokladnosci E
31 maj 12:21
Qulka: rozkład normalny jak sama nazwa wskazuje
31 maj 13:04
Qulka: i standaryzacja
31 maj 13:04
Qulka:
 710−500 
P(X>710) = P(Z>

)=P(Z>2,1)=1−P(Z≤2,1)=1−Φ(2,1)=1−0,9821 = 0,179
 100 
 250−500 
P(X<250) = P(Z<

)=P(Z<−2,5)=Φ(−2,5)=0,00621
 100 
31 maj 13:55
Gacyś03: Jej dziękuje, nie sądziłem, że otrzymam odpowiedź od razu na zadanie ! To są zadania na statystykę opisową − Ekonomia, nie sa jakieś trudne ale w dobie e−nauczania to nawet podręcznik do statystyki nie jest taki dobry jak porządne 1,5h wykłady kilka razy w tygodniu na których rozumiesz o co chodzi i dlaczego co i jak, bo aktualnie to jedyne co nam zostało na studiach to podręcznik + beznadziejne prezentacje przygotowane jakby ktoś chciał odwalić tylko robotę. Dziękuje za pomoc, podpunkt z 250 dobrze zrobiłem widzę, że sie pomyliłem w pierwszym. Dziękuje !
31 maj 14:29