Trygonometria
Stefan: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=cosx+cos(x+60°)
Rozwiąż równanie 2cosx−5sinx−4=0 dla x∊<0,2π>
Prosiłbym tylko i wyłącznie o wskazówki!
f(x)=cosx+cosx(x+60°)=
=2cos2(x+60°)+cos2(x+60°) − 1
cos(x+60°)=t
2t2+t−1
31 maj 11:59
fil:
ZW − skorzystaj ze wzoru cosα+cosβ
Czy rownanie wyglada tak?
2cos
2x−5sinx−4=0
31 maj 12:06
Stefan: tak.
31 maj 12:08
fil:
No to co:
cos2x=1−sin2x
i robisz podstawienie t=sinx, t ∊ <−1, 1>
31 maj 12:08
Stefan: rzeczywiście, to drugie proste, ale w tym pierwszym, o co dokladnie chodzi w tym wzorze?
31 maj 12:13
Stefan: w sensie rozumiem o co w nim chodzi, ale jak zastosować go tutaj
31 maj 12:13
fil: α = x
β = x + 60*
31 maj 12:19
Stefan: W tym drugim, jeżeli wyszły mi miejsca zerowe ujemne
| | 1 | |
najpierw t1 = − |
| czyli należy do <−1,1> |
| | 2 | |
oraz t
2 = −2, które nie należy do przedziału
| | 1 | |
więc skupiam się na t = − |
| |
| | 2 | |
31 maj 12:25
Jerzy:
Tak.
31 maj 12:38
Stefan:
a co moze byc drugim rozwiazaniem?
31 maj 12:55
31 maj 12:57
31 maj 13:20
Stefan: mozna jakies mini wytlumaczenie? w sensie nie wiem jak to wyglada w przypadku gdy sinx jest
ujemną liczbą
31 maj 13:29