matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obwód
patryk:
Dany jest trójkat ABC o bokach BC=25, AC=20,AB=15. Niech P∊AC tak że PA=5 oraz niech Q∊AB i R ∊BC. Oblicz, jaka jest najmniejsza możliwa wartość obwodu tego trójkąta.
31 maj 11:06
a7:
L
1
=a+b+c=5
√
2
+3
√
10
+4
√
5
≈25,501
31 maj 13:20
a7:
widzę, że moje rozwiązanie raczej nie jest dobre
natomiast znalazłam coś na temat takiego zagadnienia tylko w trójkącie ostrokątnym może będzie pomocne
http://matma4u.pl/blog/5/entry-25-o-najmniejszym-mozliwym-obwodzie-pewnego-trojkata/
31 maj 13:32