Rozważmy wszystkie prostokąty których dwa wierzchołki leżą na odcinku AB,
Lewy18:

Rozważmy wszystkie prostokąty których dwa wierzchołki leżą na odcinku AB,gdzie A=(−1,4)
i B(4,1) a pozostałe dwa na paraboli o równaniu y=2x
2+2.Wyznacz wymiary tego z
prostokątów,który ma największe pole.
Oblicz to pole.
(Przepraszam za wysunek dopiero się uczę (ten prostokąt jest styczny to wykresu y=2x
2+2 i do
prostej y=4
Zadanie rozwiązałem ale zastanawiam się czemu krótszy bok prostokąta musi być w postaci −2x
2+2
a nie 2x
2−2 .Wtedy wiem że wyjdzie pole najmnijesze bo pochodna będzie skierowana ramionami w
dół
31 maj 10:29
fil:
Krotszy bok masz:
4−2x2−2=−2x2−2
31 maj 10:32
fil: +2 oczywiscie
31 maj 10:32
ICSP: bo w przeciwnym wypadku nie będzie to prostokąt tylko trapez.
P.S. Coś Ci te punkty się pomyliły.
31 maj 10:32
Lewy18: fil a jakbym zapisał krótszy bok jako 2x2+2−4
31 maj 10:34
ICSP:

"krótszy bok"
31 maj 10:36
Lewy18: ICPS ,przyjacielu nie kwestionuje twoich zdolności artystycznych ,masz racje rzecz jasna

chodzi mi tylko że uczono mnie że dł odcinka w geom.analitycznej wyznaczamy odejmujac obojetnie
które wspolrzedne od ktorych np.PQ mozemy zapisac
√(xp−xq) +(yp−yq) lub
√(xq−xp) + (yq−yp)
Pułapką w tym zadaniu jest że wtedy pochodna wychodzi wierzchołkiem do dołu i jej pole możemy
wyliczyc najmniejsze
a proszą nas o największe
31 maj 10:43
fil: Pulapka jest uzycie tego wzoru w tym zadaniu
31 maj 10:44
ICSP: Pokaz swoje długości boków
Pokaż swoją pochodną.
31 maj 10:47
Lewy18: dł bok=2x
krótszy bok=2x2−2
Pochodna=12x2−4 ( o to mi chodzi wierzchołek jest na dole ramiona w górę pochodna pokazuje nam
najmniejszą wartość)
x=√3/3
i wychodzi to samo tylko pole jest wtedy najmniejsze i tu jest ten "myk"
31 maj 10:51
ICSP: "krószy bok źle". Dla |x| < 1 dostajesz długości ujemne.
"Krótsz bok":
4 − (2x2 + 2) = 2 − 2x2
31 maj 10:53
Lewy18: macie rację dopiero teraz to widze dziękuje ICPS i fil
31 maj 10:58
salamandra: Na pewno dobre współrzędne punktów w ogóle podałeś?
31 maj 11:00
Lewy18: B(1,4) pomyłka
31 maj 11:18